تفاوت MBR وGPT

تفاوت MBR وGPT

ما در این مقاله به بررسی کاربرد و مفاهیم Partition table , partition map, partition scheme , GPT,MBR خواهیم پرداخت.

Partition table چیست؟

Partition table که در واقع همان partition scheme یا partition map می باشد به نقشه راهstorage گفته می شودبدین معنا که, زمانی که دیتا را روی یک storage ذخیره می کنید باید یک نقشه ای وجود داشته باشد که سیستم عامل بتواند با آن دیتاها را در storage پیدا کند و در فرایند ها استفاده کند. در نتیجه به آن نقشه ایی که برای storage در نظر گرفته شده Partition table می گویند.نکته مهم این است که در اولین قدم برای پارتیشن بندی در یک storage باید مفاهیم Partition table را به آن بفمانیم و نقشه راه و پارتیشن ها را برای آن مشخص کنیم.

Partition table ها انواع مختلفی دارند که توسط شرکت های مختلف و به صورت opensource و یا closed source ایجاد شده که MBR, GPT, LVM, BSD, SUN, SGI, APM از انواع آن است که به بررسی آنها خواهیم پرداخت:

APM: پارتیشن table ای است که توسط شرکت APPLE ایجاد شده است .

SUN: پارتیشنtable ای است که توسط Solaris که یکی از distribution های commercial لینوکس می باشد ایجاد شده است.

BSD:پارتیشنtable ای است که از BSD ایجاد شده است.

ALX:پارتیشنtable ای است که شرکت IBM آن را به اسم ALX برای سرور های خود ایجاد کرد و سپس آن را به LVM بازنویسی کرده و به صورت opensource ارائه کرده است .

همچنین ما در ادامه به بررسی کامل تر MBR, GPT, LVM به عنوان سه پارتیشن اصلی میپردازیم:

در واقع LBA که مخفف logical byte addressing است یکی از روش های READ و WRITE کردن از storage میباشد که شامل دو نسخه می باشد که نسخه اولیه آن تا 2TB و نسخه دوم آن تا 9ZB را ساپورت می کند . ارتباط آن با MBR, GPT بدین شکل است که MBR که به آن DOS و یا MSDOS نیز گفته می شود از LBA نسخه اول استفاده می کند وتنها تا 2TB را ساپورت میکند و ایراد دیگری که به آن وارد است این است که زمانی که از ساختار MBR استفاده میکنیم فقط می توانیم 4 پارتیشن اصلی داشته باشیم و یا 3 پارتیشن اصلی که به آن Primary partition گفته می شود و یک extended partition .نکته مهم در این روش این است که پارتیشن چهارم می تواند در زیرمجموعه خود چند پارتیشن مجازی ایجاد کند به اسم logical partition چرا که ممکن است نیاز به بیش از چهار پارتیشن باشد ولی در MBR این امکان وجود ندارد وextended partition به همین دلیل ایجاد شده است که در آن logical partition اجرا کنیم .

در ادامه بدلیل محدودیت در تعداد پارتیشن و فضای محدود آن (2TB) ازGPTکه کارایی بیشتری در این زمینه دارد استفاده می شود.GPT از نسخه دوم LBA استفاده میکند و می تواند تا 9ZB را ساپورت کند و ساختار پارتیشنی آن بدین صورت است که تا128primary partition را ساپورت می کند ولی extended partition ندارد و به طبع آن logical partition نیز نخواهد داشت امادر عین حال 128 پارتیشن نیز بسیار بیشتر از حد نیاز است و در نتیجه نیازی به logical partitionو یا extended partition نخواهد بود.

در هنگام پارتیشن بندی دیسک باید به آن گفته شود که Partition table ما از چه نوعی است چرا که اگرMBR باشد از شما خواهد پرسید که به صورت Primary باشد یا extended ولی اگر پارتیشن بندی آن GPTباشد چنین پرسشی نخواهد بود.

در بررسی LVM نیز که یک ساختار پارتیشن بسیار کارامد است باید بیان کرد که بسیاری از یک روش غیر اصولی برای ا ین پارتیشن استفاده میکند بدین صورت که یک Partition table به روش MBR ایجاد میکنند سپس روی آن پارتیشن بندی GPT انجام میشود و سپس به سراغ LVM میروند که البته این روش توصیه نمیشود و بهتراست به صورت مستقل از LVM استفاده شود که در سرفصل و دروس مختص LVM به آن به صورت کامل پرداخته شده است.

لینک ویدیو یوتوب این مقاله :

https://youtu.be/KU4yMu5vfPg

لینک چنل یوتوب:

https://www.youtube.com/@linuxacademyir

اینستاگرام:

https://www.instagram.com/linuxacademy.ir

لینکدین:

https://www.linkedin.com/in/taleghanipv

تلگرام:

https://t.me/linuxacademy_ir

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید